10 régi magyar esküvői hagyomány

2020.03.18

A magyar hagyományok és babonák utánozhatatlanok. Ez pedig fokozottan igaz akkor, ha egy esküvői szertartásról és az azt követő lakodalomról van szó! 

Bolond menyecske, menyasszonyrablás, tányértörés... az idősebb rokonok általában elvárják, hogy ilyen szokásokkal tisztelegjünk a hagyományok előtt.

Most 10 olyan vicces és érdekes hagyományt szedtünk össze nektek, amelyek láttán a fiatalabb generáció minimum nagyokat néz majd, és azt mondja hogy nálunk biztasson nem lesz ilyen!

A menyasszony elrablása
Ma már inkább csak poénnak szánják, de régen nagyon komolyan vették ezt a szokást. Úgy tartották, hogy ha a szertartás alatt sikeresen elrabolják az arát, a férj nem is érdemelte meg, hogy hozzámenjen.

Csokordobás
Vajon van olyan lány, aki alig várja, hogy elkapja a menyasszonyi csokrot - vagy ma már inkább annak a mását, egy kifejezetten erre a célra készített dobócsokrot? Nem is beszélve a pasikról, akik valószínűleg azért imádkoznak, nehogy az ő párjuk kapja el, mert onnantól rajtuk a nyomás. Ugyanez a helyzet a harisnyakötő eldobásával is.

Tányértörés

A hagyomány szerint a vacsora helyszínén az ifjú pár tányérok összetörésével űzheti el a gonosz szellemeket. A feltakarításuk pedig az első közösen megoldandó feladatuk.

Bolond menyecske
Minden rokonságban vannak olyan nagy dumás, minden lében kanál férfiak ,akik szívesen vállalják a bolond menyecske szerepét. Azaz beöltöznek egy kifejezetten csúnya nőnek, és megpróbálják elcsábítani a vőlegényt.

Menyasszonytánc
Mindenki végigtáncoltatja a menyasszonyt, közben átadják a jókívánságaikat és a kis borítékokba csomagolt ajándékokat. A vőlegénynek folyton résen kell lennie mert a legtöbbször a menyasszonytánc alatt kísérlik meg a rablást, azért hogy az egész család láthassa ahogy az orra elől rabolják el!

Átemelés a küszöbön
"Ugye nem vagyok túl nehéz?!" - tegyük a szívünkre a kezünket: minden nőnek ez az első gondolata, ha a párja felemeli. Pláne, ha egy habos-babos menyasszonyi ruha is hozzáadódik a súlyunkhoz!

Tortaszeletelés
Nem mindegy, hogy kinek van felül a keze, de most komolyan?! Az ifjú pár nem feltétlenül az ilyen apróságokra figyel, ami az esküvői tortájukat készülnek felszeletelni. A rokonság mégis biztosan megjegyzi majd, főleg, ha arra jutnak, hogy a menyasszony fogja hordani a nadrágot. Ennek a szokásnak egyetlen egy értelme van, hogy egy kicsit le legyen törve a vőlegény szarva.

Dudálás
A régi zenész nászvonulásból ered. Néhány hagyományos esküvőn még most is a násznépet dobbal, harmonikával kíséri az együttes. Innen ered, hogy keltsünk nagy hangzavart!

Cipőből ivás
Igazi rémálomnak számít a játék, amiben a cél a menyasszonyi cipő elrablása, majd visszaszerzése. A szabály szerint ugyanis csak akkor kaphatja vissza a lábbelit, ha a vőlegény pezsgőt iszik belőle.

Bokorugrás
Ennek a feladatnak fontos eleme a mosdó ajtaja, amit a násznép leakaszt és becipel a tánctérre. A vőlegénynek nekifutásból át kell ugrania miközben azt legalább 4 kemény legény tart hogy biztosan ne dőljön el. Ebben a pillanatban sűrűn elhangzik a semmi jót nem jelentő "fogd meg a sörömet" mondat.

A magyar hagyományok és babonák utánozhatatlanok. Ez pedig fokozottan igaz akkor, ha egy esküvői szertartásról és az azt követő lakodalomról van szó!